STEEL BLOSSOMS – STEEL BLOSSOMS

Violiste en gitariste Sara Zebley en zangeres-gitariste Hayley Prosser vormen samen sinds 2011 het country- en Americanaliedjes zingende duo ‘Steel Blossoms’. Ze stammen allebei uit Pittsburgh, Pennsylvania waar ze als leraressen in het onderwijs stonden, maar ze verhuisden in 2014 omwille van hun muzikale ambities naar het absolute Mekka van de countrymuziek in Nashville, Tennessee.

In 2015 verscheen hun debuutplaat in de vorm van een ep met de toepasselijke titel “Year Number One” met uitsluitend eigen composities op de tracklijst. Snel daarna volgde begin 2016 een eerste 12 nummers tellende full-cd die “Country Enough” heette. Nu is daar een opvolger voor op de platenmarkt verschenen onder de eenvoudigweg naar het duo vernoemde titel “Steel Blossoms”.

De tien nummers op deze plaat werden in de voorbije jaren regelmatig op hun kwaliteit getest tijdens de live optredens van het duo. De reacties van het publiek bepaalden of de songs wel of niet op deze nieuwe plaat terecht zouden gaan komen. “Steel Blossoms” is dus een album waarin beide dames hun fans geven wat ze graag willen horen als een soort beloning voor hun trouw aan het duo.

De openingstrack is een western swingnummer dat “You’re The Reason I Drink” heet; een nummer met cynische en sarcastische humor verwerkt in de songtekst. ‘Steel Blossoms’ schrijven hun liedjes over herkenbare onderwerpen uit het dagelijkse leven: situaties, ervaringen en mensen die ze zijn tegengekomen en waarin ze de nodige inspiratie voor hun songs hebben gevonden.

De meeste liedjes worden gekenmerkt door een harmonieuze samenzang tussen beide dames. Er zit ook behoorlijk wat stijlvariatie tussen de nummers met countryballads als “Revenge”, “County Line”, het walsende “Innocent” of het emotionele liedje over drugsverslaving in “Heroine” en onze favoriete country-tearjerker “Kentucky’s Never Been This Far (From Tennessee)” (zie live uitvoering op video).

Daarnaast krijgen we ook enkele meer uptempo gebrachte liedjes als “You’re The Reason I Drink”, honky-tonksongs “Trailer Neighbor”, “Pick Me Up” en “You Aint’ Sleeping Over” en de van een humoristische tekst voorziene countryrocker “Killed A Man”. We kunnen hier enkel bevestigen dat deze twee dames van ‘Steel Blossoms’ de juiste beslissing hebben genomen door naar Nashville te verhuizen, want van daaruit is het ongetwijfeld veel eenvoudiger om hun country- en Americana-muziek internationaal te verspreiden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Billy Jam Records

video